Zdrowie
Sprawdzone sposoby a domowy jogurt

Reklamy jogurtów w telewizji i prasie zachęcają nas do kupna przez pokazywanie wielkich kawałków owoców wewnątrz i wspaniałą, kremową konsystencją. Często jednak w rzeczywistości wygląda to zupełnie inaczej.

Owoce są mikroskopijne i pozbawione świeżości, a po przeczytaniu etykiety okazuje się ze jest w nich także sporo chemicznych dodatków. Opakowania w których kupujemy jogurty, także nie zachwycają i nie przekonują swoją jakością. Jak sobie z tym poradzić? Najlepiej przygotować samodzielnie jogurt w domu. Wcale nie jest to trudne i skomplikowane, każdy sobie z tym z łatwością poradzi.

Co jest potrzebne do domowej produkcji jogurtu?

Przygotowanie jogurtu w domowych warunkach wymaga użycia garnka lub specjalnej jogurtownicy. Jogurtownica jest dobrym zakupem jeśli ktoś planuje przygotowanie jogurtu nie jednorazowo, lecz systematycznie, ponieważ znacznie ułatwia pracę. Jogurtownica jest już przystosowana do produkcji jogurtu w podwyższonej temperaturze i w skład jej wyposażenia wchodzą albo małe słoiczki albo jeden większy pojemnik.

Jogurt naturalny

Jaki model kupimy zleży tylko od nas, jednak z naszego doświadczenia wynika że jednak lepiej sprawdza się w praktyce model ze słoiczkami. Jogurt można szybko poporcjować i przechować w lodówce. Ceny jogurtownicy nie są wysokie, już całkiem dobry model można kupić za mniej niż sto złotych.

Jak przygotować jogurt w garnku?

Jogurt przygotowany w garnku wymaga więcej pracy i czasu. W garnku podgrzewamy mleko (nie może być to mleko UHT) do temperatury około 40 stopni Celsjusza i musimy taką temperaturę utrzymać przez co najmniej 6-7 godzin, a czasem dłużej. Wiele osób korzysta z piekarnika aby utrzymać ta temperaturę, a niektórzy po prostu okrywają garnek kocami i podgrzewają go co jakiś czas.

Jogurt z jogurtownicy

Urządzenie to ma wbudowaną grzałkę i termostat, dzięki czemu dużo łatwiej jest utrzymać temperaturę 40 stopni Celsjusza. Jogurt rozkładamy do słoiczków w ilości około dwóch łyżeczek i dolewamy do pełna mleko. Słoiczki w jogurtownicy powinny pozostać około 6-8 godzin i po tym czasie jest gotowy do spożycia.

Zobacz również
Zdrowie

Hurom HT Nowoczesne przygotowanie urządzenia gwarantuje, że to urządzenie będzie sprawnie radzić sobie z różnorakimi surowcami. Silnik bezszczotkowy, który został tam umieszczony...

Wyciskarki do owoców Obecnie panuje moda na zdrowy tryb życia oraz samodzielne przygotowywanie posiłków. To sprawia, że w naszych kuchniach pojawiają się specjalne urządzenia, których...

Sok z wyciskarki Świeżo wyciskany sok to oczywiście wielki przysmak, który chyba każdy z nas chętnie będzie spożywał. Smakowite soki można uzyskać z wielu różnych owoców, a więc...