ZRÓWNOWAŻONA DIETA TO CZEKOLADA W OBU RĘKACH!
Walentynki tuż tuż, więc moje kubki smakowe są spragnione bogatych, czekoladowych smakołyków. A ktoś jeszcze? Kto powiedział, że czekolada nie może być bogata i dekadencka, ale też szalenie zdrowa?! Po pierwsze, czekolada (aka kakao) jest jednym z najpotężniejszych superfoods i przeciwutleniaczy na świecie. To fakt! Dlatego też używamy surowego kakao w kilku naszych zestawach superfood smoothie Blendtopia . To nie ulega wątpliwości.
W dzisiejszym poście zagłębiam się w świat czekolady i dzielę się tym, dlaczego i w jaki sposób powinieneś włączyć kakao do swojej codziennej rutyny, aby zwiększyć spożycie składników odżywczych. Jest tu wiele ciekawych wskazówek, o których być może nie pomyślałeś, więc do dzieła!
Korzyści zdrowotne płynące z kakao w proszku
Kakao to czysta, surowa czekolada. Kakao jest znane jako jeden z najbogatszych przeciwutleniaczy na naszej planecie i dostarcza bogactwa witamin i minerałów, w tym wysokiego poziomu magnezu i żelaza. To prawdziwa moc superżywności.
Ziarna z drzewa kakaowego są przetwarzane w niskich temperaturach i uważane za surowe. Po zmieleniu na proszek zawierają znacznie więcej enzymów, minerałów i składników odżywczych. W smaku jest bardziej gorzki niż kakao w proszku, ale zawiera więcej składników odżywczych i jest uważany za w 100% naturalny.
Korzyści zdrowotne obejmują:
- ANTYOKSYDANTY I FLAVONOIDY - Kakao jest bogate we flawonoidy, które należą do rodziny przeciwutleniaczy polifenolowych. Do czego przydają się flawonoidy z kakao w proszku? Flawonoidy korzystnie wpływają na organizm, dbając o układ sercowo-naczyniowy i mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia udaru, astmy, raka i chorób serca. Na każdy gram kakao przypada 43,6 miligramów flawonoidów. Ponieważ kakao jest bogate w przeciwutleniacze, może również pomóc w zmniejszeniu skutków starzenia się, co pozwala zachować młodość i witalność na dłużej. Przeciwutleniacze mają również działanie przeciwzapalne, co może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych i przywróceniu równowagi w organizmie.
- MOŻE DZIAŁAĆ JAK ANTYDEPRESANT - Dla tych z was, którzy potrzebują małego "podniecenia" w ciężkim dniu, możecie spróbować włączyć organiczne kakao do swojej diety, aby pomóc uwolnić hormony szczęścia i poprawić swój nastrój. Kakao zawiera fenyloetyloaminę, która działa na mózg jak naturalny środek antydepresyjny. To najprawdopodobniej dlatego w ciężkich dniach sięgamy po tabliczkę czekolady. Jednak spożywanie nieekologicznego kakao z dodatkiem innych szkodliwych składników może przynieść więcej szkody niż pożytku.
- POMAGA POPRAWIĆ MOC MÓZGU - Flawanole zawarte w kakao pomagają w produkcji tlenku azotu, który pomaga rozluźnić naczynia krwionośne i poprawia ukrwienie mózgu. Pomagają one również w produkcji neuronów w mózgu. Kakao pomaga zwiększyć wydajność mózgu, co czyni je doskonałym dodatkiem do obiadu, aby zapobiec zapaleniu po 3:30 i zamroczeniu mózgu.
- MOŻE POMÓC W KONTROLI WAGI - Mówi się, że kakao pomaga zmniejszyć apetyt (pomagając czuć się sytym), zwiększa utlenianie tłuszczów, zmniejsza stany zapalne i reguluje zużycie energii. Jeśli zastanawiasz się, do czego przydaje się kakao w proszku i szukasz sposobów na utrzymanie lub utratę wagi, to masz świetny pretekst, by przygotować kilka zdrowych przepisów na domową czekoladę.
- CACAO ZAWIERA MAGNEZ - Magnez jest niezbędny dla wielu naturalnych reakcji organizmu. Niedobór magnezu może powodować wzrost poziomu cholesterolu, nieregularne bicie serca, skurcze mięśni, osłabienie mięśni i zmęczenie. Wiadomo, że magnez pomaga zmniejszyć ból mięśni po treningu. Dzieje się tak dlatego, że magnez może pomagać w kontrolowaniu sygnałów nerwowo-mięśniowych i skurczów mięśni, a także pomagać w ich rozluźnianiu. Magnez zawarty w kakao może również pomóc w łagodzeniu i leczeniu tych paskudnych migren, które od czasu do czasu nam się przytrafiają. Migreny pojawiają się zawsze wtedy, kiedy są najmniej dogodne, ale to wszystko może być spowodowane niedoborem magnezu. Wprowadzenie kakao do regularnej diety może sprawić, że migreny będą rzadsze. Czy to nie byłoby miłe? Dostarczanie wystarczającej ilości magnezu z dietą jest niezbędne, aby czuć się zdrowo i mieć energię. Zaleca się, aby kobiety w wieku 18-50 lat spożywały od 320 mg do 360 mg magnezu dziennie. Radzimy jednak zapytać lekarza lub dietetyka, jaka ilość magnezu jest potrzebna w przypadku indywidualnych wymagań żywieniowych.
- WCHŁANIANIE WAPNIA I ZDROWIE KOŚCI - Ponieważ kakao w proszku zawiera magnez, może wspomagaćwchłanianiewapnia, przyczyniając się w ten sposób do zdrowia kości i zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy, chorób układu krążenia i kamieni nerkowych. Jeśli przyjmujesz suplementy wapnia, dodanie magnezu do diety pomoże w prawidłowym metabolizowaniu wapnia.
- MOŻE POMÓC W PMS - Dla pań, które zmagają się z objawami PMS, organiczne kakao może być odpowiedzią na to, jak pomóc ci wrócić do życia! Do czego przydaje się sproszkowane kakao, jeśli chodzi o PMS? Cóż, ponieważ zawiera magnez, może pomóc zmniejszyć bezsenność, przyrost masy ciała, obrzęki nóg, wzdęcia, tkliwość piersi i bóle menstruacyjne. Przyjmowany przez cały miesiąc wraz ze zdrową dietą, magnez pomaga rozluźnić macicę i zmniejszyć poziom prostaglandyn, które wywołują stan zapalny i ból.
informacji znajdziesz na stronie: Dlaczego uwielbiamy kakao w smoothies
Pomysły na włączenie kakao do codziennej rutyny
Nadszedł czas, aby podnieść poziom tego niesamowitego południowoamerykańskiego superfoods! Oto kilka pomysłów. Osobiście codziennie spożywam surowe kakao w proszku, zazwyczaj do kawy.
- Dodaj 2 łyżeczki surowego kakao w proszku do swojego ulubionego smoothie.
- Dodaj 1 łyżeczkę do płatków owsianych lub owsianki na noc.
- Dodaj 1/2-1 łyżkę do porannej kawy - ja przygotowuję mieszankę, która stoi w słoiku obok mojego ekspresu do kawy - kakao w proszku, proszek mesquite, proszek maca i mleko kokosowe w proszku - niebo w gębie!
- Przygotuj kęsy energetyczne z surowego kakao - wiele przepisów znajdziesz na Pinterest.
- Dodaj do swojej ulubionej mieszanki do pieczenia lub mieszanki do naleśników.
Dwa przepisy na wegańską czekoladę, które pokochasz
Jak możesz się oprzeć?! Daj nam znać, co myślisz!
Drukuj Przypnij PrzepisWegański mus z ciemnej czekolady
KursDeser, deser wegański Słowakluczowewegańskimus czekoladowy Czas przygotowania10 minut Czas całkowity10 minut Porcje2 porcje AutorTiffanyTaylorSkładniki
- 6 Daktyle Medjool namoczyć w ciepłej wodzie przez co najmniej 10 minut
- 2 Dojrzałe awokado
- 1/2 filiżanka Surowego kakao w proszku
- 1/3 filiżanka Syrop klonowy
- 2 łyżka Olej kokosowy
- 1 łyżka Cynamon
- 1 łyżka Pasta z ziaren wanilii
Instrukcje
- Wszystkie składniki połączyć w blenderze i zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
- Schładzaj w lodówce przez co najmniej godzinę.
- Na wierzchu posyp pestkami granatu lub innymi dodatkami.
- Smacznego!
Wszystko, czego potrzebujesz, to MIŁOŚĆ (i oczywiście czekolada)!
Drukuj Przypnij PrzepisWegańskie czekoladowe grzanki miętowe
KursDeser, Desery wegańskie Keywordveganmint candies, vegan mint patties Czas przygotowania20 minut Czas całkowity1 godzina Porcje25 Miniporcje AutorTiffanyTaylorSprzęt
- Foremki do wycinania ciasteczek w kształcie małych serduszek - opcjonalnie
Składniki
- 1/2 filiżanka surowych nerkowców, namoczonych // Namoczyć przez noc lub co najmniej przez 2-3 godziny.
- 1/2 filiżanka roztopionego oleju kokosowego
- 3 łyżka nektar z agawy do smaku
- 2 łyżka mleko kokosowe lub migdałowe
- 1 łyżka ekstrakt z mięty pieprzowej
- 3/4 filiżanki wiórków z mlecznej lub ciemnej czekolady
- 1/2 łyżka oleju kokosowego
Instrukcje
- Po namoczeniu nerkowców odsączyć je i opłukać.
- Dodać nerkowce, roztopiony olej kokosowy, agawę, mleko i ekstrakt z mięty pieprzowej do blendera wysokoobrotowego. Miksować na najwyższych obrotach do uzyskania całkowicie gładkiej masy. Może to zająć kilka minut.
- Wyłóż blachę do pieczenia papierem pergaminowym.
- Opcjonalnie: Rozwałkuj nadzienie na płaskiej powierzchni na papierze pergaminowym. Użyj foremki do wycinania ciasteczek w kształcie serduszek i wytnij miętowe ciasteczka. Następnie dodaj je do papieru pergaminowego na blasze do pieczenia.
- Możesz też uformować kulkę z 1/2 łyżki nadzienia i umieścić ją na papierze pergaminowym na blasze do pieczenia.
- Zamrażaj, bez przykrycia, przez 30 minut lub do momentu, gdy staną się twarde w dotyku.
- W międzyczasie rozpuść czekoladę i olej kokosowy w małym garnku na najniższym ogniu. Gdy połowa wiórków się rozpuści, zdejmij garnek z ognia i mieszaj, aż wszystkie wiórki się rozpuszczą. Pozwól czekoladzie lekko ostygnąć przez kilka minut, zanim zaczniesz oblewać nią miętowe kąski.
- Wyjąć miętówki z zamrażarki i zanurzyć je w rozpuszczonej czekoladzie. Postukać w bok, aby strząsnąć nadmiar czekolady i umieścić na papierze pergaminowym. Wykonaj tę czynność jak najszybciej, aby miętówki się nie roztopiły. (*) Inną możliwością jest polanie czekoladą wierzchu miętowych kulek.
- Włożyć z powrotem do zamrażarki na około 10 minut, aż polewa czekoladowa stwardnieje.
- Przechowuj w zamrażarce lub lodówce, aż będą gotowe do spożycia!
Pamiętaj, aby śledzić nas na Facebook i przyjdź do nas na Instagram i Pinterest dla więcej zdrowia + wellness dobroci. Wszystkiego najlepszego z okazji Walentynek i nie zapomnijcie o odrobinie troski o siebie, ponieważ zasługujecie na to!
Jak zawsze, polub to, pokochaj to, podziel się tym, rozprzestrzeniaj miłość!
Inne ciekawe lektury:
- Najlepsze super nasiona do smoothie
- Czy mrożone warzywa są zdrowe?
- Smoothie z awokado w centrum uwagi
- Zdrowe Smoothies dla dzieci
- Smoothie Delivery