Zdrowe soki
Świeże soki z warzyw i owoców będą dostarczać do naszego organizmu łatwo przyswajalne minerały, witaminy i enzymy, niezbędnych kwasów tłuszczowych, węglowodanów, białek i wiele innych związków. Odpowiednio wyciśnięte będą stanowić najlepszy możliwy dla naszego organizmu świeży pokarm jaki będzie można spożyć. Dzięki sokom nasz organizm będzie się mógł między innymi sprawnie regenerować i wracać do równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców dowodzi, że substancje aktywne biologicznie są szybko przyswajane przez nasz organizm. Dodatkowo zużywał będzie on mniej energii w procesie trawienia niż ma to miejsce w czasie trawienia pożywienia, które jest termicznie zniszczone.
Wyciskane soki - zalety
Dr Norman Walker to postać, która jest znana na świecie jako propagator naturalnej żywności. Prowadził on wiele różnorakich badań dotyczących jakości pokarmów. Był w stanie dowieść, że świeżo wyciskane soki to idealny środek, który wzmacnia nasz organizm i poprawia zdrowie. ma strukturowaną wodę, która jest szybko wchłaniana przez organizm.
Soki z owoców czy warzyw to nic innego jak sok, który występuje w komórkach roślin po mechanicznym wyciskaniu. To co najlepsze będzie w ten sposób odpowiednio uwolnione i trakcie spożywania nasz organizm będzie mógł z tego skorzystać z tych cennych składników i rzeczywiście będziemy czuli się lepiej. Nasz organizm będzie korzystał z takich składników jak witamina C z cytrusów, witamina A z marchwi czy witaminy B z jabłek. Na pewno warto łączyć takie składniki, które dostarczać będą nam wiele różnorakich minerałów.
Należy również pamiętać o tym, że obecnie zmienia się również kwestia podejścia do obróbki żywności. Stawia się na takie metody pracy nad żywnością, by temperatura obróbki nie przekraczała 47 stopni. W ten sposób można oczekiwać, że w żywności uda się zachować komplet cennych składników żywieniowych.
Wyciskarka do soków
Najlepszym urządzeniem do przygotowywania soków będą oczywiście wyciskarka, która gwarantuje nam zawsze przygotowanie soków najlepszej jakości. Wyciskarki nie są sokowirówkami i tworzą sok w taki sposób, że nie będą niszczyć najcenniejszych wartości dla naszego organizmu. Decyduje o tym sposób działania, a więc zgniatanie owoców a nie cięcie jak to jest w wirówce.